نزدیک به یک دهه پیش بود که مردم شهرستان ماکو با شنیدن خبری مبنی بر ساخت و راهاندازی یک واحد تولیدی- صنعتی امیدوار به حل مشکلات اقتصادی و بیکاری در شهرشان شدند.
سرمایه مردم رفت، کارخانهای ساخته نشد
سال 1382 مردم شهر مرزداران ماکو خبر ساخت کارخانه سیمان مهر در این شهرستان را شنیدند و پس از چندی تابلویی بزرگ در زمینی خالی نصب شد که حاکی از ساخت کارخانه در آن محل بود. در آن زمان مردم ماکو از شنیدن خبر ساخت و راهاندازی یک واحد تولیدی - صنعتی امیدوار به حل مشکلات اقتصادی و بیکاری در این شهرستان شدند.
در آن زمان کارهای زیرساختی نظیر پی ریزی آغاز شد، اما با کندی بیش از اندازه پیشرفت طرح پس از چهار سال، ساخت کارخانه از رونق افتاد و کار رسما تعطیل شد.
مردم ماکو دلسرد از اتمام این طرح، همچون بسیاری دیگر از طرحهای صنعتی و تولیدی آذربایجان غربی آن را در ردیف دیگر وعدههای عمل نشده قرار دادند.
یکی از نکات جالبی که برای این کارخانه خیالی !! متوجه است اینست که طرح ساخت کارخانه سیمان مهر ماکو همزمان با کارخانه های آذرآبادگان خوی و بوکان در سال82 آغاز شد اما این کارخانه از قافله طرحهای همدوره خود عقب افتاد تا جایی که امروز زمین موردنظر برای ساخت این کارخانه تنها یک تابلو دارد و تاسیساتی زیرساختی که در حال فرسودن هستند....
سال 86 هم با دستور مقامات اجرایی استان و مجوز آنها فروش اوراق مشارکت این کارخانه آغاز شد. مردم شهرستان که به دنبال کمک به اقتصاد شهرستان خود و ایجاد اشتغال بودند، سرمایهگذاری در این طرح را آغاز کردند. آنها به امید اینکه به زودی عملیات اجرایی ساخت کارخانه آغاز شود سرمایهگذاریهای خوبی در طرح کردند اما امروز نهتنها ریالی به سرمایهشان اضافه نشده است بلکه بیم از دست رفتن همان مقدار اولیه هم وجود دارد.
سرمایهگذاری مردم بلاتکلیف بعد از حدود 10 سال
در سال سال86 که سهام کارخانه سیمان مهر ماکو فروخته شد، قرار شد این طرح در سال 90 افتتاح شود،اما از آن زمان تاکنون تنها یک تابلو و یک سوله زنگزده در این زمین خالی دیده میشود.
پس از سرمایهگذاری مردم، مسئولان اعلام کردند که بخش خصوصی متولی اجرای طرح است و دولتیها در این خصوص متولی نیستند. آنها حتی در مقابل مردمی که سرمایه شان را نابود شده میپندارند پاسخگو نیستند.
وقتی پای صحبت های خریداران سهام این کارخانه می نشینیم بیشتر به عمق فاجعه پی می بریم...
یکی از سهامداران می گوید: از مسئولان عاجزانه میخواهم فکری بهحال کارخانه سیمان ماکو یا برگشت پول مردم بکنند، من تمام پساندازم را برای خرید سهام از سیمان مهر ماکو خرج کردم ولی هنوز هیچ خبری از اتمام آن نیست و اندک سرمایهام بر باد رفته است.
وی اضافه کرد: متأسفانه در سال86 تبلیغ و اطلاعرسانی فروش سهام و وعدههای مسئولان، مدینه فاضله را در مقابل چشمانمان ترسیم کرد اما بعد از گذشت سالها پی به اشتباه بزرگم بردم و شماره تلفنهایی هم که در دفترچه راهنمای سهام قید شده بود عوض شده و اگر کسی بخواهد جوابی بشنود باید از شهر خود عازم ماکو شود.
رسول رستگاری هم که از ارومیه اقدام به خرید سهام کارخانه کرده است، اظهار کرد: مسئولان یا باید اقدام به ساخت کارخانه کنند یا پول مردم را بازگردانند. برخی افراد مانند من تمام سرمایه 50 سال زندگیشان را صرف سرمایهگذاری کردند، اما امروز حتی کسی پاسخگوی پولهایی نیست که از ما گرفتهاند.
این خریدار سهام کارخانه سیمان ماکو بیان کرد: آن زمان 20 میلیون تومان برای خرید سهام هزینه کردم که اگر در جای دیگری این سرمایهگذاری را انجام داده بودم هم اکنون سرمایهام 10 برابر شده بود.
درست است که در آغاز زمینگیری پروژه، پارهای از مشکلات سیاسی و در راس آن تحریمهای ناجوانمردانه علیه کشورمان نقش عمدهای را داشته است اما در واقع بایستی عامل اصلی مشکلات پروژه و به حاشیه کشاندن آن را در سنگ اندازی های متعدد داخلی در مسیر راه اندازی پروژه دانست که در راس آن عدم پذیرش عاملیت این پروژه توسط بانکهای داخلی قرار گرفته است.
بالاخره آنچه که مسلم است اینست که شهر مرزداران ماکو که چند وقتی است که به عنوان منطقه آزاد راه خود را در پیش گرفته است و اعتباری را که میخواهد در این راه بدست بیاورد به تنهایی به مقصد نخواهد رسید و عزم جدی و راسخی را باید در کنارش دید و این عزم رد وهله اول بستر سازی زیرساخت ها و کارخانجات است.
بنابراین مسئولان عزیز استانی و شهرستانی و در رأس آنها شخص استاندار باید عنایت و توجه جدی را برای این منطقه داشته باشند، چرا که شکوفایی این منطقه مساوی است با رشد و توسعه استان آذربایجان غربی...