زمینه سازی برای تحقق اقتصاد مقاومتی امروز یکی از اصلی ترین نیازهای کشور محسوب میشود .
بر همین اساس میتوان "تولیدات خانگی" را اساس اقتصاد مقاومتی معرفی کرد که برای رشد و شکوفایی نیازمند حمایت پایدار مسئولان است .
هر شهر با توجه به موقعیت خاص خود دارای تولیدات خانگی منحصربفردی است .
شهرستان نقده به دلیل شرایط جوی متنوع و خاص خود و همچنین به دلیل دارا بودن زمینه کشاورزی منطقه ، خاستگاه تولیدات دامی و گیاهی گوناگونی است .
تولید عرقیات از جمله فعالیتهای سابقه داری است که در فصول بهار و تابستان در اغلب خانه ها بصورت محدود انجام میشود اما اگر قصد داشته باشید به تولید مستمر عرقیات گیاهی اقدام کنید ، قطعا کار ساده ای را انتخاب نکرده اید .
مرتضی بیدار و همسرش جزو تولید کنندگان رسمی سمنو و عرقیات گیاهی با نام تجاری "گلاب ناب سولدوز" هستند که از سال 89 با ثبت شرکت خود بطور رسمی به تولید پرداخته اند تا علاوه بر تولید ، امرار معاش و جذب سرمایه ، به سهم خود در پیشرفت نقده نیز نقش ایفا کرده باشند .
خبرنگار سولدوز خبر این بار پای صحبت این زوج میانسال نشست تا نشان داده شود هنوز شالوده فکری برخی از مسئولین با روح اقتصاد مقاومتی تفاوتهای بنیادی دارد .
سولدوز خبر: شما چند سال است در این زمینه فعالیت میکنید؟
آقای بیدار: حدود 10 سال است در این کار فعال هستم اما شرکت را در سال 89 بطور رسمی به ثبت رساندم .
سولدوز خبر: شرکت چند نفر عضو دارد؟
آقای بیدار: هفت نفریم که همگی اعضای یک خانواده هستیم و در بینمان افراد تحصیلکرده هم وجود دارد از جمله دخترانم که در رشته های روانشناسی و علوم اجتماعی تحصیل میکنند .
سولدوز خبر: چطور شد که به سمت تولیدات خانگی رفتید؟
خانم بیدار: من بیکار بودم و کار خاصی مد نظر نداشتم ، برادرم پیشنهاد تولید انواع عرقیات را به من داد و راهنمایی ام کرد و قرار شد ما تولید کننده باشیم و او هم برای ما بازار فروش را تأمین کند .
سولدوز خبر: برخورد بازار با تولیدات شما چطور بود؟
خانم بیدار: اوایل کار در ظرفهای 20 لیتری تولید را شروع کردیم و به مرور زمان تولید را افزایش دادیم و الان همه نوع عرقیات را تولید میکنیم ، بازار فروش فعلا هزینه خورد و خوراکمان را تأمین میکند چون جای ثابتی نداریم و همین جابجایی باعث شده تا هنوز آنطور که باید شناخته شده نباشیم و همین باعث رکود بازارمان شده البته راضی هستیم .
آقای بیدار: محصولات ما به علت اینکه در خانه تولید میشود از خلوص و کیفیت بالایی برخوردار است و کسانیکه مشتری محصولات ما هستند به این موضوع اذعان دارند اما چون مستأجر هستیم و هر سال به گوشه ای از شهر نقل مکان میکنیم بازار فروشمان ناقص است .
سولدوز خبر: چه تفاوتی بین تولیدات خانگی و محصولات مشابه کارخانه ای وجود دارد؟
آقای بیدار: محصولات خانگی گلاب ناب سولدوز نسبت به محصولات کارخانه ای بسیار مطلوب تر است و بسیاری از کسانیکه از بیماریهای کلیوی و امثالهم رنج میبرند برای درمان با عرقیات خالص ، سراغ ما را میگیرند اما متأستفانه هنوز نتوانسته ام آنطور که شایسته است از همه ظرفیت تولیدی خودمان استفاده کنیم .
سولدوز خبر: با چه مقدار سرمایه اولیه کار را شروع کردید و الان چقدر سرمایه دارید؟
خانم بیدار: با 3 میلیون شروع کردیم و الان حدودا به 10 میلیون افزایش داده ایم .
سولدوز خبر: مواد اولیه را چطور و از کجا تأمین میکنید؟
مواد اولیه مورد نیازمان را اکثرا از تبریز و ارومیه ، گاها از نقده و حتی از شهرهای همجوار مثل پیرانشهر تأمین میکنیم .
سولدوز خبر: بازار توزیع چطور است؟
بازار توزیع مان خوب است قبلا فقط از منزل توزیع میکردیم اما حالا یکی دو فروشگاه در سطح شهر خواهان محصولاتمان هستند .
سولدوز خبر: اداره کار و تعاون از شما حمایت میکند؟
نه هیچگونه حمایتی ندارد ، ما برای اینکه بازار فروشمان ثابت شود نیاز داریم که در یک مکان ثابت به تولید ادامه بدهیم یعنی به یک اسپانسر نیاز داریم .
سولدوز خبر: چه انتظاری دارید؟
از کسانیکه کاری از دستشان بر می آید انتظار داریم که یک مکان ثابت برای تولید در اختیارمان قرار دهند چون اگر اوضاع همینطور پیش برود مجبور میشویم تولید را متوقف کنیم و به فکر یک کار دیگر باشیم ما به امید فروش به تولید روی آوردیم . من امسال حدود 2 میلیون تومان هزینه استفاده از گاز را پرداخت کردم ولی امسال فروش آنقدری نشد که جبران هزینه کردها باشد و همین باعث شده که دیگر زیاد دست و دلمان به کار نرود . متأستفانه صدایمان هم به جایی نمیرسد بعضی از مسئولین قولهایی میدهند ولی موقع عمل که میشود جا میزنند برای مثال یکبار برای دریافت وام معرفی شدیم اما بانک عامل آنقدر تبصره ماده آورد که از خیر دریافت وام گذشتیم .
سولدوز خبر: با این اوضاع چه برنامه ای دارید؟ آیا قصد دارید تولید را متوقف کنید؟
بله اگر حمایتی نشود همین کار را میکنم چون دیگر قادر نیستم پول مواد اولیه را تأمین کنم .
سولدوز خبر: یعنی هیچ مسئولی حاضر نشد از شما حمایت کند؟
خانم بیدار: اصلا و ابدا حمایت نمیکنند که هیچ بلکه سرپرست وقت شهرداری نقده دستور داده بود که حتی زباله های ما را هم جابجا نکنند و ما خودمان مجبوریم زباله های ناشی از تولید عرقیات را برای دفع به خارج از شهر ببریم . این برخورد برای ما ضربه ی بدی بود و احساس غم بزرگی در ما ایجاد کرد یعنی بجای حمایت از یک تولید کننده فقط به دنبال محدود کردن ما بودند .
سولدوز خبر: چرا باید شهرداری چنین برخوردی داشته باشد؟
خانم بیدار: مطمئن نیستم اما فکر میکنم قبلا در کوچه ای که ساکن بودیم منزل یکی از مسئولان شهری هم آنجا بود و وقتی ماشین زباله تفاله های گیاهان را با خود میبرد مقداری از آب آن داخل کوچه میریخت و همین باعث رنجش آنها شده بود البته برای رفع این مشکل خیلی به شهرداری مراجعه کردم اما گفتند حتما باید از آنجا نقل مکان کنید به پیش فرماندار وقت آقای یوسفی رفتم و گریه کردم ایشان هم ناراحت شد اما نهایتا مجبور شدیم بعد از حدود یکسال به اینجا بیاییم البته بخاطر حرف آنها نقل مکان نکردیم ولی روزهای سختی را گذراندیم به قول در و همسایه ها تفاله های گل و گیاه نجس که نبود .
آقای بیدار: اتفاقا همسر همان مسئول آمد همینجا و از ما عرقیات خرید و رفت .
در شهرک صنعتی یک کارخانه اسانس گیری افتتاح شد همه مسئولین از استاندار گرفته تا رئیس ادارات رفتند برای افتتاح چرا؟ چون سرمایه دار است و پول دارد در حالیکه اسانس کجا عرقیات ناب و خالص کجا ، بله اما چون ما وضع مالی بالایی نداریم کسی هم حامی ما نیست .
سولدوز خبر: چرا برای اینکه بیشتر شناخته شوید از شیوه های تبلیغی استفاده نمیکنید؟
هزینه تبلیغ گران است ، مثلا باید میلیونی پول داشته باشی البته ما برچسبهایی که روی محصولاتمان میزنیم دارای اطلاعات کافی است اما آن را هم برای اینکه زیاد هزینه بر نشود سیاه و سفید تهیه میکنیم اما در هر حال نسبت به سایر تبلیغات رنگانگی که هست اطلاعات کاملی در اختیار مشتری در مورد محصولی که خریداری کرده قرار میدهیم اما چون سیاه و سفید است زیاد به چشم نمی آید .
سولدوز خبر: در مورد تولید سمنو چطور ؟
در مورد سمنو هم مشکل تهیه آرد داریم و معمولا بین ادارات پاسکاری میشویم اگر این مورد هم حل شود بطور مرتب میتوانیم سمنو تولید کنیم تا کسی دست خالی برنگردد و من مجبورم آرد مورد نیاز را مخفیانه از برخی نانوائی ها تهیه کنم که آن هم دردسر خاص خودش را دارد و آزاد هم که تهیه میکنم از نظر مسئولان غیر قانونی است .
سولدوز خبر: پس در تهیه مواد اولیه سمنو هم چنین مشکلاتی دارید؟
بله ، از اداره تعاون انتظار داشتیم در این مورد ما را حمایت کند و با اداره غله یا آرد و نان وارد تعامل شود و مجوز تهیه آرد را برایمان فراهم کند ، من مجوز تولید سمنو را دارم اما مجوز تهیه آرد را ندارم . خب در این زمینه باید تمهیداتی وجود داشته باشد .
سولدوز خبر: در سال به چند کیسه آرد نیاز دارید؟
اگر در سال 30 کیسه باشد خوب است . مطمئن باشد اگر در ارومیه بودیم شاید با حمایتهایی که میشد الان وضع بهتری داشتیم و همسرم مجبور نبود برای تأمین مواد اولیه ، سبزی و مرغ مردم را پاک کند . من همیشه مدیون همسرم هستم که این همه سختی و فشار را در سایه کم توجهی ها تحمل میکند .
سولدوز خبر؛ امثال آقای بیدار که برای لقمه نانی حلال بی وقفه در حال تلاش و دوندگی هستند و بنابه تأکیدات مقام معظم رهبری ، اساس اقتصاد مقاومتی را تشکیل داده اند نیازمند توجه ویژه و خاص متولیان اقتصادی شهر و حتی خیرین هستند .
ناگفته پیداست که همین سنگ اندازی های متعدد باعث شده تا سرمایه گذاران نقده ای ترجیح دهند به جای سرمایه گذاری در زادگاه خود و روبرو شدن با چنین برخوردهایی ، سرمایه و تجربه ی خود را به شهرهایی منتقل کنند که مسئولان آنجا با آغوش باز انتظار آنها را میکشند .
سرنوشت امثال بیدارها در این شهر باعث میشود تا جوانانی که به عشق تولید قدم در وادی اقتصاد مقاومتی میگذارند با تلخکامی از این وادی گذر کنند .
سولدوز خبر آماده انتشار واکنش مسئولان مربوطه در این زمینه است .