کسی که اقدام به خواستگاری میکند باید به شناخت درستی از خود برسد و بفهمد که چه کسی است؟ چه هدفهایی در زندگی دارد؟ معیارش برای ازدواج چیست؟ چه خط قرمزهایی دارد؟ سطح انتظاراتش از همسر آینده اش چیست؟ پس از اینکه به اصطلاح تکلیفش با خودش روشن شد از خانواده خود بخواهد که به قول معروف برایش آستین بالا بزنند.
برگزاری مراسم خواستگاری یکی از بهترین لحظاتی است که برای هر دختر و پسری اتفاق می افتد در این مراسم علاوه بر اضطراب و دلشوره ای که دختر و پسر دارند خانواده های آنان نیز دچار این اضطراب هستند. این مراسم بزرگترها را نیز به یاد روزهای جوانی شان می اندازد و تبسمی بر لبانشان نقش می بندد که نشان از روزهای خوش گذشته است.
خواستگاری کردن در حقیقت به معنای درخواست ازدواج از دختر خانواده است که از طرف خانواده داماد صورت میگیرد. خواستگاری پسر از دختر یک امر شرعی و عرفی است و دختران حکم مرواریدی درون صدف را دارند و برای دیدن این جواهر باید وقت بگذارند و به سراغش بروند. زن موجودی است قابل احترام که از لطافت و ظرافت خاصی برخوردار است و مرد باید در خواست خود را مطرح کند و خانم شرط بگذارد، بهانه بیاورد و این وظیفه مرد است که وقتی شرایط دختری را برای ازدواج با خودش مناسب دید سعی و کوشش کند و انتظارات دختر را برآورده کند تا مورد قبول دختر واقع شود و این خلاف شخصیت و فطرت زن است که به دنبال مردی باشد زیرا زن می خواهد معشوق و مورد پرستش کسی باشد.
رضایتمندی خانواده شرط لازم برای خواستگاری
سیروان ابراهیمی کارشناس ارشد مشاور خانواده در گفت و گو با اروم نیوز گفت: رضایت خانواده ها برای امر ازدواج و انتخاب عاقلانه شریک زندگی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
وی گفت: خواستگاری آدابی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره داشت:
تعیین زمان مناسب برای خواستگاری طبق سخن پیامبر (ص) بهترین زمان برای خواستگاری روز جمعه و در ساعات بعد از ظهر است.پرهیز از رفتن افراد زیاد از طرف خانواده داماد برای خواستگاری ، وجود یک نفر بزرگتر در مراسم که دارای قدرت بیان است، پذیرایی بدون تجملات ، صداقت و عنوان کردن واقعیتها توسط دو خانواده، نوع پوشش دختر ساده باشد، به همراه داشتن چند شاخه گل توسط خانواده داماد.تهیه گل و شیرینی در جلسات خواستگاری یک عرف محسوب می شود حتی اگر جلسه خواستگاری به سرانجام نرسد تهیه گل و شیرینی در جلسه خواستگاری نشانگر مهر و محبت داماد به خانواده عروس است در تهیه گل و شیرینی به زیبایی توجه کنید نه به گران قیمت بودنشان. پس از رفتن به خانه عروس طبق عرفی که در خانواده خود دارید گل و شیرینی را به دختر یا پدر و مادر عروس تحویل دهید.
وی افزود: در جلسه خواستگاری سعی کنید رفتار مناسبی داشته باشید مثلاً با چهره غمگین یا ترش کرده ننشینید اگر لبخندی موقر بر لب داشته باشید چیزی از ارزشتان کم نمی شود.
مکان خواستگاری، پوشش مناسب و آراسته بودن
کارشناس ارشد مشاور خانواده گفت: خواستگاری بهتر است در محیط خانه صورت گیرد زیرا دیدن محیط خانه باعث میشود که خانواده داماد بر اساس چیدمانی که در منزل عروس است و رفتاری که خانواده با هم دارند و شیوه پذیرایی و حتی نحوه پوششی که خانواده عروس و خود عروس دارند می توانند تا حد زیادی به فرهنگ و آداب رفتاری خانواده عروس و میزان رعایت حریم محرم و نامحرم و طرز تفکر خانواده پی ببرند.
وی افزود: بهتر است در مراسم خواستگاری طرفین علاوه بر پوشش مناسب آراسته هم باشند البته نه به خاطر پنهان کردن عیب خود زیرا در این صورت این کار عدم صداقت محسوب میشود ولی شایسته است طرفین در عین داشتن پوشش مناسب آراسته هم باشند.
اولین رابطه رسمی و به یاد ماندنی
ابراهیمی گفت: اولین ملاقات و رابطه رسمی تبدیل به خاطره ای ماندنی می شود. سعی کنید در عین اینکه خوب حرف می زنید خوب هم گوش کنید ، سعی کنید بعضی از سوالات را در حالت معکوس بپرسید که طرف مقابلتان نتواند جواب سوال شما را تشخیص دهد و جواب خود را طبق نظر شما بیان کند در این صورت است شناخت درستی پیدا خواهید کرد. همچنین به واکنش هایی که طرف مقابل در حین صحبت از خود نشان می دهد دقت کنید در این صورت تا حدود زیادی پاسخ پرسشهای خود را دریافت خواهید کرد. از پرسیدن سوالات کلی تا حد ممکن پرهیز کنید زیرا سوالات کلی جوابهای کلی دارند.
تفاهم در مسائل اقتصادی و فرهنگی
وی خاطر نشان کرد: دو خانواده باید در مسائل اقتصادی و فرهنگی با هم شباهت داشته باشند. این مسائل از طریق پرسیدن سوالاتی از قبیل شغل داماد و شغل پدر داماد و ... مشخص می شود.
زیبایی ظاهری
ابراهیمی گفت: پیشنهاد میشود که دختر و پسر از نظر ویژگی هایی مثل قد و وزن و زیبایی چهره متناسب باشند.
داشتن سلامتی و رسیدن به بلوغ عاطفی و ذهنی
کارشناس ارشد مشاور خانواده گفت: دختر و پسر باید به مرحله ای از بلوغ ذهنی رسیده باشند که بتوانند مسائل مختلف را تجزیه و تحلیل کنند و در نهایت تصمیم درست را بگیرند و در حل مشکلات زندگی بتوانند با نظر خوشان و با صلاحدید خودشان تصمیم بگیرند. البته منظور این نیست که مشورت نکنند اما در نهایت پس از مشورت هم باید با قوه تحلیل خود تصمیم گیری کنند.
داشتن اختلاف سنی مناسب
ابراهیمی با تقسیم بندی سن ازدواج به سه بخش زود هنگام (برای پسران زیر 20 سال و برای دختران زیر 17 سال) ، به هنگام (برای پسران 20 تا 30 سال و برای دختران 17 تا 25 سال) و نابه هنگام (برای پسران از 30 تا 35 سال و برای دختران 25 تا 30 سال) گفت: سن واقعی ازدواج برای پسران 20 تا 30 سال و برای دختران 17 تا 25 سال است.
وی تصریح کرد: همیشه باید سن پسر از دختر بزرگتر باشد و دختر و پسر نباید از اختلاف سنی فاحشی برخوردار باشند.ولی در بعضی از موارد دیده میشود که سن دختر بیشتر از سن پسر است در این موارد ممکن است که در زندگی مشترک به مشکلاتی از جمله امر و نهی دختر خانم، حس مدیریت در خانواده، ایفای نقش مادری به جای نقش همسری، تصمیم گیری بدون پرسیدن نظر همسر و ... روبرو شوند که همگی این مشکلات به خاطر این است که چون دختر فکر میکند از لحاظ سنی بزرگتر از پسر است پس در طول زندگی بیشتر خود را داننده میداند .
وی افزود: در بعضی موارد شاید استثناء هم داشته باشیم و سن تقویمی پسر کمتر از سن تقویمی دختر باشد ولی از لحاظ بلوغ فکری به حدی رسیده که به آسانی می تواند مسائل را تحلیل کند و تصمیم بگیرد و این قابلیت را در خود می بیند که میتواند در این شرایط با دختری زندگی کند که از خودش بزرگتر باشد . البته در این مسئله نیز داشتن اختلاف سنی مناسب لازم و ضروری است.
داشتن سطح تحصیلی متناسب
وی گفت: دختر و پسر باید از نظر تحصیلات در سطح متناسبی باشند تا بتوانند در زندگی مشترک یکدیگر را درک کنند.
مشابه بودن ارزش ها
ابراهیمی گفت: دختر و پسر باید از یک سری ارزش های همسان برخوردار باشند. تا در مواجه با مشکلاتی که پیش می آید و بعضی مواقع تصمیماتی که باید بر اساس این ارزش ها گرفته شود تناقضی به وجود نیاید.
این چایی خوردن دارد
جز لاینفک مراسم خواستگاری پذیرایی و ریختن چای توسط دختر خانواده است که در این مراسم چای گرداندن تا حدی می تواند به حسن سلیقه دختر و رفتار مناسب او و نحوه پذیرایی کردن او پی برد. بهتر است که برای پذیرایی از افراد مسن تر شروع کنید.
صحبت دختر و پسر بیش از یک جلسه خوب است
کارشناس ارشد مشاور خانواده گفت :در خاتمه و پس از صحبتهای جلسه اول که دختر و پسر با یکدیگر انجام میدهند و در صورت مساعد بودن نظر دو طرف، خواستگاری به جلسات بعدی کشیده می شود و طرفین باید این بار به سوالات جزئی بپردازند و جدی تر شوند تا بتوانند تصمیم درستی بگیرند. صحبت کردن با یکدیگر زمینه ای است که باعث میشود دو طرف از یکدیگر شناخت لازم را به دست بیاورند.
وی افزود: بعضی از خانواده ها مخالف صحبت دختر و پسر بیش از یک جلسه هستند در صورتی که پس از برگزاری جلسه اول و در صورت مثبت بودن جواب طرفین اگر خواستار این بودند که در جلسه دیگری نیز با یکدیگر صحبت کنند این اجازه را به آنها بدهید زیرا شناخت و تحقیق و مطالعه در امر ازدواج به واسطه همین جلسات خواستگاری میسر می شود و در این مورد نگرانی نداشته باشید به دختر و پسر خود یادآوری کنید که این جلسات برای شناخت و مطالعه بیشتر است و آنها را روشن کنید که در این جلسات منطقی باشند و از روی احساس صحبت نکنند و پس از یکی دو جلسه صحبت تصمیم نهایی خود را بیان کنند زیرا در صورت ادامه دار بودن ماجرا پای احساسات به میان کشیده می شود و دیگر منطق سابق را ندارند این امکان را فراهم کنید که دختر و پسر زیر نظر شما در محیط خانه و در بازه زمانی مشخصی صحبت کنند برای شناخت مجبور نباشند که دور از خانه و بدون اطلاع خانواده ها تصمیم بگیرند.پس از اینکه جواب دو طرف مثبت بود در جلسه بعدی میتوان از میزان مهریه، جهیزیه و اعتقادات و مراسم و خواسته های طرفین صحبت کرد. در حدیثی از رسول خدا (ص) نقل شده است که بهترین ازدواج ها ازدواج ها آن است که آسان انجام بگیرد.