حوزه صنعت و تولید کشور به عنوان یکی از مهمترین ارکان اقتصاد ملی در سالهای گذشته با چالشهای متعددی مواجه بوده است. چالش هایی که گاها مورد بهره برداری سیاسی از آن شده است.
مشکلات غیرقابل کتمان اقتصادی در اثر تحریم های ظالمانه و بعضا سوء مدیریت در سال های پایانی دولت محمود احمدی نژاد بسترهای به وجود آمدن یکی از مهم ترین شعارها و وعده های انتخاباتی، انتخابات 92 یعنی رونق اقتصاد و فعال سازی واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل کشور را به وجود آورد.
اما آیا امروز در حالی که دولت حسن روحانی به نیمه راه خود رسیده است، توانسته به وعده های اقتصادی کشور عمل کند؟ برای بررسی این موضوع به آذربایجان غربی و بزرگراه شهید کلانتری شهر ارومیه یعنی شهرک صنعتی این شهر می آییم. منطقه حساس اقتصادی و تولیدی که از اوخر سال 90-91 دچار چالشی جدی شد و تا روز انتخابات ریاست جمهور نیز با مشکلات زیاد اقتصادی به حالت نیمه تعطیل در آمد و تقریبا نیمی از واحدهای تولیدی آن از کار افتاد.
اما امروز در حالی که دو سال از روی کارآمد دولت حسن روحانی میگذرد، تعداد واحد های تعطیل و نیمه تعطیل این مجموعه به شدت افزایش یافته و برخی از کارشناسان از تعطیلی 80 درصدی واحد های تولیدی این شهرک خبر میدهند.
برای پی گیری آخرین وضعیت واحدهای تولیدی و اقتصادی آذربایجان غربی به سراغ نمایندگان مجلس میرویم تا از ارزیابی آن ها، از روند رو به جلو یا نزولی اقتصاد کشور و استان باخبر شویم.
شهرک صنعتی ارومیه که به شهرک ارواح تبدیل شده است
برنامههای دولت در حل مشکلات واحدهای صنعتی در حد شعار بهتر است نه در عمل
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره آخرین وضعیت واحدهای مستقر در شهرک های صنعتی آذربایجان غربی می گوید: متاسفانه وضعیت استان در بخش صنعت تعریف چندانی ندارد چراکه به دلیل رکود اقتصادی ، تولید به شدت کاهش پیدا کرده است.
قاضی پور افزود: اکثر شهرک های صنعتی استان به دلیل مشکلات مالی با بیکاری شمار زیادی از کارگران و کاهش ساعات کاری مواجه شده است.
وی از توقف فعالیت بیش از 50 درصد از شهرک های صنعتی استان خبر داد و گفت: بانکها نیز در این زمینه بیتقصیر نیستند چراکه اگر بانک ها در این زمینه همکاری کنند و سرمایه در گردش را تامین کنند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی درباره عملکرد دولت دربهبود و احیای واحدهای صنعتی و تولیدی نیز اظهار کرد: متاسفانه برنامههای دولت در حل این مشکلات در حد شعار بهتر بوده نه در عمل.
شهرک صنعتی ارومیه
وضعیت واحدهای صنعتی و تولیدی استان مطلوب نیست
نماینده مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب نیز در ارزیابی خود از وضعیت واحدهای صنعتی و تولیدی استان به خبرنگار اروم نیوز گفت: وضعیت واحدهای صنعتی و تولیدی استان مطلوب نیست و می توان گفت اکثر آنها تعطیل هستند.
به عقیده مهدی عیسی زاده بانک ها مقصر اصلی این وضعیت هستند چراکه به موقع به تعهدات خود عمل نکرده اند.
وی تصریح کرد: با توجه به این که بانکها تنها مرجع تأمینکننده منابع مالی هستند با گرفتن سودهای بالا برای صنعتگران مشکلاتی را به بار میآورند .
وی افزود: اگر همین الان نیز بانک ها بخواهند به تعهدات خوذ عمل کنند گشایش بزرگی در صنعت کشور رخ خواهد داد.
شهرک صنعتی ارومیه-خالی از هرگونه فعالیت
موئید حسینی صدر نماینده مردم خوی در مجلس شورای اسلامی نیز در این باره معتقد است: دولت با پرداخت بخشی از سود تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی می تواند در رشد اقتصادی و خروج از رکود پیش قدم باشد.
با این حال مسئولین و کارشناسان امر اشتغال و صنعت در آذربایجان غربی بر این موضوع اذعان دارند که نتنها در حوزه توسعه و بهبود وضعیت شهرک های صنعتی و تولیدی استان پیشرفتی نداشتهایم،بلکه نبود برنامه مدون و اساسی نیز از مهمترین عواملی است که چرخش چرخ اقتصادی و تولیدی این استان را کند ساخته است.
روند تعطیلی واحد های صنعتی در کشور ادامه دارد
حجت الاسلام روح الله بیگی نیز با اشاره به مشکلات متعدد شهرک های صنعتی استان به خبرنگار ما می گوید: با توجه به پتانسیل و قابلیت پیشرفتی که آذربایجان غربی در زمینه صنعت دارد اما متاسفانه هنوز در این زمینه به جایگاه حقیقی و واقعی خود نرسیده است.
وی که پیش از این از تعطیلی 60 درصد کارگاه ها و کارخانه جات سراسر کشور خبر داده بود در همین راستا تصریح کرد: متاسفانه هنوز این روند ادامه دارد و احیای دوباره این واحدها نیازمند تدبیر جدی مسئولان است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مشکلات اقتصادی، کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش را مهمترین عوامل تعطیلی واحدهای صنعتی استان عنوان کرد و گفت: با این وجود امیدواریم سیاست های حمایتی دولت طوری باشد که در مرحله عمل مشکلات این حوزه را رفع کند نه در حد مصوبه و بخشنامه تنها روی کاغذ ثبت شود.