شرایط زندگی های امروزی برای مردم روزگاری را رقم زده که اگر زنان دوشادوش مردان کار نکنند چرخ زندگی با سهولت نمی چرخد و زندگی با آرامش همراه نمی شود و چه بسا که باید این آرامش با دستان ظریف اما توانمند بانوان برقرار شود.
سالهای سال است که بانوان به هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی مانند تاکسی با مشکلات و حتی درگیری هایی مواجه بوده اند و چه بسا که گاها امنیت اجتماعی و اخلاقی آنان نیز در معرض خطر بوده است و گاها نیز تا رسیدن به مقصد با استرس بسیار مواجه بوده اند.
استفاده از توانایی های زنان حتی در شرایطی که از ظرفیت آنان بعنوان راننده تاکسی استفاده شود می تواند برای اجتماع سودمند باشد و از طرفی آرامش و امنیتی را برای مردم خصوصا انتقال و جابجایی بانوان و کودکان ایجاد نماید.
از آنجا که نیمی از جمعیت جامعه را زنان تشکیل میدهند و نیم دیگر جامعه نیز متأثر از این گروه هستند این امر لزوم توجه به نیازها و خواسته های این قشر را در جامعه صدچندان می کند ولی متأسفانه ایجاد امکاناتی در جامعه که در جهت آسایش و امنیت بیشتر بانوان باشد کاملاً به دست فراموشی سپرده شده است.
با توجه به افزایش وظایف زنان که علاوه بر خانه داری قریب به اتفاق کارهای منزل و فرزندان نیز بر دوش زنان است توجه به رفع نیازهای و خواسته های این قشر و ایجاد امکانات جهت افزایش آرامش آنان نظیر آژانس های بانوان می تواند گوشه ای از امنیت خاطر آنان را فراهم کند و این امر یکی از راهکارهای موثر در سالم سازی فضای اخلاقی جامعه است.
واکنش های عجیب و غریب مردم
با اینکه در چند سال اخیر تاکسی رانی شغلی مردانه بوده اما در حال حاضر بانوان نیز مانند مردان در این عرصه فعالیت دارند و با فعالیت در خیابانهای شلوغ، آرامش را برای زنان و دختران فراهم می کنند ولی به دلیل عدم فرهنگسازی مناسب در این زمینه گاها زنان تاکسیران در سطح شهر با مشکلات عدیده ای مواجه می شوند.
از آنجا که در داخل شهر بانوان تمایل دارند از رانندگان خانم برای تردد خود استفاده کنند با فرهنگ سازی مناسب در جامعه میتوان تعداد این شرکتها را افزایش داد.
تلاش برای اصلاح یک باور
لیلا شهبازی یکی از زنان تاکسیران در این زمینه می گوید: مهم ترین مسأله شرایط فرهنگی جامعه ماست، چرا که سالهاست که این حرفه شغلی مردانه محسوب شده است و حتی بنابر باور فرهنگی این شغل برای مردها چندان مقبولیت ندارد این در حالی است که امروزه زنان وارد این عرصه اشتغال شده اند، بنابراین نظرات متعدد درباره این موضوع بسیار است.
وی در ادامه می گوید: خوشبختانه در سالهای اخیر تصور ناخوشایند نسبت به این شغل بسیار کم شده است، در حالی که سالها قبل که من جزو محدود رانندههای شهر بودم حتی زنان با تعجب و تردید سوار خودروام می شدند.
نصب آرم و تابلو مهمترین مشکل آژانس های بانوان
برای این که دریابیم حقیقتاً بانوانی که به شغل رانندگی تاکسی می پردازند چه مشکلاتی دارند به سراغ حوریه قدرتی مدیر عامل یکی از آژانس های بانوان در ارومیه رفتیم او با تشریح مشکلات فراوانی که همه روزه با آنها درگیر هستند می گوید: به نظر من مهمترین مشکلی که تمام آژانس های بانوان با آن مواجهند مشکلاتی است که در پی نصب آرم و تابلو بر روی ماشین برای آنان ایجاد می شود چرا که بعلت عدم فرهنگسازی مناسب در طی مسیر برخی شهروندان برای رانندگان مزاحمت ایجاد می کنند و رانندگان در مسیرها فقط مورد آزار و اذیت قرار می گیرند و به همین خاطر گاها مجبوریم بر خلاف قانون از آرم و تابلو استفاده نکنیم.
وی با اشاره به سایر مشکلات می گوید: مشکل بعدی یکسان در نظر گرفتن شرایط برای آژانس های بانوان و آقایان است چرا که آقایان در طی مسیر برگشت نیز مسافر سوار می کنند و سود بیشتری از کاری که دارند می برند اما انجام این کار برای آژانس های بانوان مقدور نیست و انتظار داریم مسئولین در تصویب نرخ کرایه ها و برخی امتیازات برای آژانس های بانوان این موضوع را نیز مدنظر قرار دهند.
این مدیر با بیان اینکه ایجاد آژانس های بانوان جهت رفاه حال بانوان حرکت بسیار ارزشمندی است افزود: این حرکت هم برای بانوان مسافر و هم برای بانوانی که مشکل معیشتی دارند خصوصا زنان سرپرست خانوار، بسیار مفید است و در صورتی که فرهنگ این کار در جامعه درست جا بیفتد موجبات آسایش و امنیت بانوان را فراهم می کند.
فعالیت 14 شرکت تاکسی تلفنی بانوان در ارومیه
فخرالدین معصوم زاده در گفتگو با خبرنگار تیار از آغاز ساماندهی آژانس های مسافربری در ارومیه خبر داد و گفت:تمام خودروهای آژانس های مسافربری باید نسبت به نصب آرم و تابلو روی خودرو اقدام کنند و حق فعالیت در سطح شهر به صورت گردشی را ندارند.
وی با اشاره به تعداد آژانس های تاکسی تلفنی در ارومیه، افزود: در حال حاضر 225 آژانس مسافربری به صورت عمومی و 14 آژانس ویژه بانوان در سطح شهر ارومیه فعالند که همگی دارای مجوز هستند.
مدیر عامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهرداری ارومیه با اشاره به اینکه میزان افزایش تعداد این شرکت ها بر اساس میزان تقاضای جامعه است،گفت: مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد مربوط به جا نیفتادن این پدیده در بین مردم و استقبال نکردن آنان است.
وی نوبتکاری تاکسیتلفنی بانوان را در دو نوبت صبح و عصر اعلام کرد و افزود: آژانس های بانوان شبها به خاطر مسائل امنیتی تا ساعت 10 شب فعالیت دارند و مانند بقیه رانندگان در صورت داشتن پروانه تاکسی می توانند از خدمات بیمه ای نیز استفاده کنند.
معصوم زاده تصریح کرد: تأسیس یک شرکت تاکسیتلفنی بانوان نیاز به شرایط خاصی ندارد و هر کس که یک مغازه دارای مجوز شهرداری، پارکینگ و راننده با ماشین داشته باشد میتواند اقدام به راه اندازی شرکت تاکسیتلفنی بانوان کند.
وی هدف از تأسیس این شرکتها را بهکارگیری و استفاده از امکانات قانونی بهمنظور تأمین رفاه و آسایش بیشتر بانوان عنوان کرد و گفت: سازمان تاکسیرانی بر نحوه سرویسدهی اشخاصی که به نمایندگی از طرف سازمان بهصورت حقیقی و حقوقی به شهروندان ارائه خدمات مینمایند نظارت دقیق دارد.
با تمام این تفاسیر مشکلاتی که رانندگان آژانس های مسافربری بانوان در محیط کار خود با آن مواجه هستند و دشواری ها و نبود امکاناتی که با آن دست و پنجه نرم می کنند از جمله مواردی است که باید مسئولین ذیربط به آنها توجه و راهکاری برای حل این مشکلات فراهم کنند.