دانستنی ها

دانستنی های کامپیوتر/زندگی/جهان و ...

دانستنی ها

دانستنی های کامپیوتر/زندگی/جهان و ...

اجرای عملیات بیابان زدایی و مقابله با بیابان زایی در دریاچه ارومیه/کمبود امکانات اطفاء حریق جنگلها و مراتع در آذربایجان غربی

اقدامات اداره کل منابع طبیعی در حوزه دریاچه ارومیه در دو راستا ادامه دارد و مقابله با کانونهای گردوغبار و بیابان زایی در سطح 200 هزارهکتار با پروژه مدیریت و ساماندهی چرا و بیابان زدایی در سطح 20 هزار و 600 هکتار با عملیات بیولوژیکی و بیومکانیکی شامل کنترل هرزآب، جنگلکاری، نگهداری و احیاء جنگلهای موجود، بوته کاری، بذرکاری و قرق را شامل می شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی گفت: مطالعات اولیه در 140 هزار هکتار از اراضی اطراف دریاچه آغاز شده و در سه شهرستان ارومیه، میاندوآب و سلماس برنامه هایی را در دست بررسی و اجرا داریم.

وی یادآور شد: اعتبارات اداره کل منابع طبیعی استان در این راستا در سال 93، 12 میلیارد تومان بود که پنج میلیارد و 550 میلیون تومان اختصاص یافت.

وهابزاده تصریح کرد: در همین راستا مناطق سپورغان و جبل کندی ارومیه، فسندوز میاندوآب، سلماس و آغداش مهاباد پروژه های مقابله با ریزگرد را طرح ریزی کرده ایم.

وی با اشاره به جهت وزش باد در حوزه دریاچه ارومیه ادامه داد: از آن جهت که وزش بادها غربی به شرقی است، کشاورزی منطقه کمترین خسارت را نسبت به وضع موجود شاهد بوده است که اگر جهت آن شرقی به غربی بود هم اکنون وضعیت دیگری را باید متصور می شدیم.

وهابزاده اظهار کرد: در حوزه احیاء دریاچه ارومیه توسعه پوشش گیاهی را مدنظر قرار داده ایم و اعتقاد داریم که اگر پوشش فضای سبز منطقه افزایش یابد، می توانیم نزولات آسمانی را در سفره های زیرزمینی ذخیره کنیم که در غیر اینصورت تبدیل به سیلاب می شوند.

مدیرکل منابع طبیعی وآبخیزداری استان کشت گونه های مقاوم در مناطق خشک شده در اطراف دریاچه ارومیه را نیز از دیگر برنامه های این اداره کل برشمرد و یادآور شد: با اینکار علاوه بر حفظ منابع آبی، جلوی گردوغبار نیز گرفته می شود.

وهابزاده افزود: در راستای حفظ منابع طبیعی نیز ارتقاء سطح آگاهی مردم، جلوگیری از رمه گردانی غیرقانونی، بذرپاشی و احیاء مراتع را مدنظر قرار داده ایم.

وی با اشاره منطقه بورالان ماکو و پدیده بیابان زایی در آنجا گفت: موقعیت خاص ژئوفیزیکی و جغرافیایی بورالان سبب وجود این شرایط شده و در مرحله بعدی نیز پوشش گیاهی منطقه بر اثر چرای بی رویه از بین رفته است.

وهابزاده ضمن بیان وجود خاک بسیار مستعد و مناسب برای کشت صیفی جات در بورالان تصریح کرد: مجموعه دستگاهها باید با طرحهای اقتصادی و کشاورزی و ایجاد زیرساختهای مناسب حامی محصولات تولیدی افراد محلی باشند تا بتوان با توسعه کشاورزی از پدیده بیابان زایی جلوگیری کرد.

وی از شناسایی 68 هزار هکتار کانون بیابان زایی در بورالان خبر داد و اظهار کرد: در این منطقه اداره کل منابع طبیعی استان تنها در بحث حفظ و احیاء می تواند ورود داشته باشد و تاکنون توانسته است 15 هزار هکتار از اراضی را با فنس کشی و کپه کاری کنترل و از بیابان زایی شان جلوگیری کند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همکاریهای شکل گرفته بین سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و UNPD (برنامه عمران و توسعه سازمان ملل) را در این باره بسیار ضروری دانست و افزود: سازمان ملل نزدیک به یک میلیارد تومان اعتبار برای ترسیب کربن در این منطقه اختصاص داده است و طرح ترسیب هم اینک در دست اجراست.

وی کشت درختان مقاوم در بورالان تحت عنوان بادشکن را مناسبترین طرح برای جلوگیری از حرکت شنهای روان عنوان کرد و ادامه داد: این درختان مانع از حرکت شنهای روانی می شوند که بادهای وزیده شده از کوه آرارات آنها را جابجا می کنند که مجموعه اقدامات منابع طبیعی استان نیازمند کمک سایر دستگاهها برای تغییر معیشت دامداران است.

وهابزاده با اشاره به اینکه مجموعه منابع طبیعی در همه جهات مظلوم واقع شده است، تصریح کرد: دستگاههای اطفاء حریق در اداره کل منابع طبیعی آذربایجان غربی موجود نیست و اگر مشارکتهای مردمی در خاموش کردن آتش سوزی ها وجود نداشت، امکان خاموش کردن آتش وجود ندارد.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی خاطرنشان کرد: در حوزه پژوهشی و مطالعات نیز ایجاد و احداث ایستگاه سنجش فرسایش بادی و تولید ریزگردها و پروژه ترسیب کربن و بسیج جوامع محلی برای مشارکت در پروژه های این اداره کل را در برنامه های خویش داریم.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.