آنفلوآنزا بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس ایجاد میشود این بیماری باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، دردماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود.
با توجه به شیوع گسترده این بیماری در جامعه با رسول انتظارمهدی معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی در رابطه با این بیماری گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه می خوانید.
تیار: آیا موردی از بیماری آنفلوانزایی که در خبرها اطلاع رسانی می شود در استان ما مشاهده شده است؟
با توجه به شیوع فصل سرما همه ساله بیماری آنفلوانزا در استان و کشور همزمان با سراسر دنیا مشاهده می گردد بدیهی است که موارد بیماری در استان آذربایجان غربی نیز بروز می یابد و در صورت رعایت اقدامات احتیاطی موارد بروز به شکل همه گیری تبدیل نخواهد شد.
تیار: در رابطه با علائم این نوع از بیماری بفرمایید؟
تب، سردرد، گلودرد، سرفه، دردعضلانی، آبریزش از بینی، تهوع و استفراغ
تیار: گروه های در معرض آسیب در این نوع بیماری کدام رده ها هستند؟
افراد سالمند- کودکان زیر 12 سال- افراد دارای بیماری های زمینه ای و مزمن( دیابت، آسم، بیماری های قلبی و عروقی)- زنان باردار- افراد مصرف کننده داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی
تیار: در رابطه با توصیه های ایمنی به زنان باردار توضیحاتی بفرمایید؟
زنان بارداری که سه ماهه دوم و سوم بارداری آنان مصادف با فصل سرما می باشد توصیه میگردد نسبت به تزریق واکسن آنفلوانزا در نیمه دوم شهریورماه تا نیمه اول مهرماه اقدام نمایند . ضمنا رعایت اصول بهداشت فردی و عمومی از بهترین راههای پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا در این گروه می باشد.
تیار: آیا تزریق واکسن آنفلوانزا تاثیری در عدم ابتلا به این بیماری دارد، آیا زنان باردار می توانند این آمپول را تزریق کنند؟
در صورت تزریق واکسن آنفلوانزا در موعد مقرر( نیمه دوم شهریورماه و نیمه اول مهرماه) امکان ابتلا به این بیماری در صورت مواجهه با همان سوش موجود در واکسن به میزان 90-70 درصد پیشگیری می نماید ولی از ابتلا به سرماخوردگی و سایر سوش های ویروس آنفلوانزا تاثیری جلوگیری نمیکند.
بله- توصیه میگردد زنان بارداری که سه ماهه دوم و سوم بارداری آنان مصادف با فصل سرما می باشد نسبت به دریافت این واکسن در نیمه دوم شهریورماه و نیمه اول مهرماه اقدام نمایند.
تیار: مبدا این بیماری و علل شیوع آن در کشور چیست ؟
این بیماری مبدا خاصی نداشته و انتشار جهانی دارد. بدیهی است شرایط فصلی ( کاهش دما در فصل زمستان و افزایش رطوبت) و عدم تهویه مناسب هوا در فضاهای سربسته در صورت حضور افراد مبتلا، حضور افراد مبتلا در دوره سرایت در مکان های عمومی زمینه را برای گسترش ابتلا به بیماریهای ویروسی منجمله آنفلوانزا را مساعد می کند .
تیار: توصیه های ایمنی و تغذیه ای جهت پیشگیری از این بیماری کدامند؟
شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون، اجتناب از روبوسی، در آغوش گرفتن و دست دادن در با افراد مبتلا به آنفلوآنزا، رعایت فاصله حداقل یک متری از افراد مبتلا، پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذی ؛ استراحت در منزل در صورت ابتلا به بیماری و پرهیز از حضور در اجتماعات و ملاقات با دیگران ؛ اجتناب از خود درمانی مراجعه به پزشک؛ مصرف مایعات فراوان، میوه ها بخصوص مرکبات و آب میوه تازه
تیار: چه افرادی باید واکسن آنفلوانزا را دریافت کنند؟
افراد بالای 50 سال- افراد دارای بیماری های زمینه ای و مزمن ( قلبی، عروقی، کلیوی و ریوی) – کودکان 6 ماهه تا 5 ساله- پرسنل بهداشتی درمانی، ساکنین آسایشگاه ها و کارکنان آن- خانم های باردار که سه ماهه دوم و سوم آنان مقارن با فصل شیوع آنفلوانزا می باشد.