دانستنی ها

دانستنی های کامپیوتر/زندگی/جهان و ...

دانستنی ها

دانستنی های کامپیوتر/زندگی/جهان و ...

سایه سنگین رکود بر بازار سیب آذربایجان غربی/دولت باغداران را به حال خود رها کرده است

براساس آمار جهاد کشاورزی آذربایجان عربی امسال یک میلیون و 327 هزار تن سیب از باغات استان برداشت شده که به نسبت سال گذشته 35 درصد رشد داشته است.

اختصاص 56 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی آذربایجان غربی و تولید سالانه بیش از یک میلیون تن سیب باعث شده که این استان رتبه برتر تولید سیب در کشور را به خود اختصاص دهد.

با وجود تولید این مقدار سیب در آذربایجان غربی، چند سالی است که بازار فروش محصول به رکود گراییده و از این بابت خسارت های زیادی متوجه کشاورزان شده است.

از آنجا که درآمد اغلب کشاورزان شهرهای آذربایجان غربی از محصول سیب تامین می شود، هرگونه رکود بازار این محصول و وارد آمدن خسارت به باغداران، به صورت مستقیم بر سایر بخش های بازار تاثیر گذاشته و اقشار مختلف مردم به صورت مستقیم و غیرمستقیم ضررمند می شوند.

طی دو سال گذشته رکود شدید بازار محصول سیب باعث شد مقادیر گسترده ای از محصول در سردخانه ها خراب شده و یا با قیمت های بسیار کم از سوی دلالان خریداری شود. وضعیتی که به گفته باغداران کمر تولید کنندگان را خم کرد و ضررهای کلانی متوجه آنان کرد.

یکی از راههای رونق بازار محصول سیب آذربایجان غربی، صادرات آن به کشورهای همسایه است که در سایه داشتن مرز مشترک با سه کشور عراق، آذربایجان و ترکیه صورت می گیرد.

رونق صادرات محصول به کشورهای همسایه در کنار تقاضای داخلی خواهد توانست علاوه بر فروش محصول در موعد مقرر، از ضرر و زیان به باغداران کاسته یا اینکه سود و مزایایی نصیب آنان کند، مساله ای که امسال به گفته باغداران به کندی صورت می گیرد.

کندی صادرات محصول به کشورهای همجوار بنا بر اظهارات بسیاری از فعالان بازار، به دلیل وضع گمرک بر محصول در پایانه های مرزی از سوی کشورهای مقصد است.

جلال رحیم زاده باغدار و یکی از فعالان بازار سیب در این رابطه به شنوباس گفت: هم اکنون در پایانه های مرزی ایران با عراق برای هر کیلو سیب 400 تومان گمرک از کشاورزان اخذ می شود که باعث افزایش قیمت آن در بازار کشور عراق شده است.

وی افزود: بخش گسترده ای از تولیدات سیب آذربایجان غربی هر ساله وارد کردستان عراق می شود و این منطقه متقاضی اصلی محصول سیب آذربایجان غربی است که مسئولین اقلیم کردستان امسال برای حمایت از تولید داخلی بر روی محصول گمرک وضع کرداند.

این تولید کننده سیب تصریح کرد: وضع گمرک بر محصول سیب در کردستان عراق باعث افزایش قیمت آن به نسبت تولیدات داخلی آن کشور شده، لذا متقاضی خرید کاهش یافته و در نتیجه صادرات نیز به کندی صورت می گیرد.

عبدالله محمدی فعال بازار سیب نیز با نیمه راکد وصف کردن بازار می گوید: هم اکنون متقاضیانی از استانهای اصفهان، همدان، تبریز و تهران وجود دارند که این متقاضیان نیز به صورت خرد خریدار محصول بوده و منتظر کاهش قیمت ها هستند.

وی در گفتگو با شنوباس افزود: تجربه تلخ رکود سالهای گذشته بازار محصول سیب، هم اکنون باعث نگرانی هزاران باغدار و تولید کننده شده و گمان می رود در صورت تکرار این وضعیت، باغداران آسیب های بسیار زیادی متحمل شوند.

محمدی با اشاره به قیمت سیب درجه یک در بازار گفت: هم اکنون سیب درجه یک با قیمت 1900 تا 2 هزار تومان، درجه دو با 500 تومان و سیب زیر درختی با 75 تا 80 تومان برای هرکیلو به فروش می رسد که به نسبت هزینه های صرف شده ، سود بسیار کمی برای باغداران و فعالان بازار دارد.

افزایش سالیانه هزینه تولید، افزایش هزینه نگهداری در سردخانه ها، عدم حمایت دولت از صادرات محصول و به طور کلی به حال خود رها کردن کشاورزان در آشفته بازار داخلی، چند سالی است که گریبان باغداران را گرفته و تولید کنندگان را به صف ورشکستگی کشانده است، موضوعی که چنانچه امسال نیز تکرار شود، بایستی منتظر عواقب بسیار ناگوار و حتی خطرناک آن بر زندگی و وضعیت اقتصادی مردم استان بود.

ابتکار دولت برای فروش محصولات ایران خودرو و سایپا با ارائه وام به خریداران، اکنون انتظاراتی نیز بین باغداران ایجاد کرده و تولیدکنندگان محصول امیدوارند دولت به بی توجهی خود پایان داده و برای رونق بازار محصولاتشان دست به کار شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.